Mierea, alimentul perfect. Iata de ce nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie!

Mierea, alimentul perfect. Iata de ce nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie!

Ce este mierea?

Mierea este o substanta vascoasa si dulce facuta in mod natural de albine pentru propria hrana. Procesul de producere a mierii incepe atunci cand albinele colecteaza nectarul florilor in gura. Nectarul este amestecat cu enzime speciale in saliva albinelor, transformandu-se astfel in miere. Albinele transporta apoi mierea in stup si o depun in celulele peretilor acestuia.

Utilizarea mierii de-a lungul timpului

Mierea este folosita inca din cele mai vechi timpuri atat ca hrana, cat si ca medicament. Timp de secole, acest aliment a fost considerat sacru datorita proprietatilor sale minunate, precum si raritatii sale. Mierea a fost, de asemenea, folosita pentru o varietate de scopuri medicinale si cosmetice. Pentru o lunga perioada de timp in istorie, utilizarea sa in gatit a fost rezervata doar celor bogati, deoarece era atat de scumpa incat numai cei instariti si-o permiteau.

Sunt toate tipurile de miere la fel?

Beneficiile pentru sanatate pe care il ofera consumul de miere depind de calitatea produsului. Dupa cum stim cu totii, mierea naturala este mult mai sanatoasa si mai benefica decat cea prelucrata. In plus, prelucrarea mierii indeparteaza multi dintre fitonutrientii gasiti in mierea organica, asa cum exista ea in stup.

Turkish honey beats world famous Manuka honey, study finds | Daily Sabah

Care sunt beneficiile consumului de miere?

Mierea este un produs antibacterian, antiviral, antifungic si antimicrobian, care ajuta la cresterea imunitatii. Mai mult, cercetarile realizate de specialisti de-a lungul timpului au descoperit ca mierea este eficienta in scaderea incidentei neutropeniei febrile acute (cand febra mare reduce numarul de globule albe din sange) la 64% dintre pacienti. Una dintre cele mai notabile proprietati ale mierii este aceea de vindecare a ranilor. De aceea, mierea este folosita, de secole, ca agent terapeutic antiseptic pentru tratarea ulcerelor, arsurilor si ranilor.

Exista vreun aspect negativ legat de miere?

Da! Mierea contine o multime de nutrienti esentiali pentru sanatate si ajuta la prevenirea si combaterea unui numar mare de afectiuni, cu toate acestea, are si o parte mai putin pozitiva. Deoarece contine o cantitate mare de fructoza (40 000 mg de fructoza la 100 g de miere), mierea trebuie consumata moderat, in special de catre persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II sau au un nivel al colesterolului LDL mare.

Lasă un răspuns