Uleiul de catina este folosit de mii de ani ca remediu impotriva unui numar mare de afectiuni. Extras din fructele, frunzele si semintele de catina, al carei nume stiintific este Hippophae rhamnoides, uleiul de catina este un ingredient frecvent folosit in medicamentele ayurvedice si traditionale chinezesti, oferind o multime de beneficii pentru sanatate.
Iata cateva dintre cele mai populare beneficii pe care il ofera consumul de ulei de catina:
Contine o multime de nutrienti.
Bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, acest aliment protejeaza corpul impotriva imbatranirii si a bolilor precum cancerul si afectiunile cardiovasculare.
Uleiul de catina contine, de asemenea, quercetina, un flavonoid legat de scaderea tensiunii arteriale si un risc redus de boli de inima. Mai mult, in compozitia uleiului se gasesc cantitati bogate de potasiu, calciu, magneziu, fier si fosfor, dar si de folat, biotina, vitamine B1, B2, B6, C si E.
Mai mult de jumatate din grasimile gasite in uleiul de catina sunt grasimi mono si polinesaturate, acestea fiind doua tipuri de grasimi sanatoase.
Interesant este ca uleiul de catina este, de asemenea, unul dintre putinele alimente vegetale cunoscute pentru faptul ca furnizeaza toti cei patru acizi grasi omega: omega-3, omega-6, omega-7 si omega-9.
Protejeaza organismul impotriva diabetului.
Uleiul de catina poate ajuta, de asemenea, la prevenirea diabetului.
Studiile au aratat ca acest aliment contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange prin cresterea secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina.
Este un aliat al pielii.
Compusii din uleiul de catina pot imbunatati sanatatea pielii atunci cand sunt aplicati direct. Mai exact, acest aliment stimuleaza regenerarea pielii, ajutand ranile sa se vindece mai repede.
Totodata, uleiul de catina poate contribui la reducerea inflamatiei dupa expunerea la UV, protejand pielea impotriva daunelor provocate de soare. Aceste efecte se pare ca sunt datorate continutului de grasimi omega-3 si omega-7.
Intareste sistemul imunitar.
Uleiul de catina ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Expertii atribuie acest efect, in mare parte, continutului ridicat de flavonoide.
Flavonoidele sunt compusi vegetali benefici care pot intari sistemul imunitar prin cresterea rezistentei la boli.
De asemenea, consumul de ulei de catina impiedica dezvoltarea bacteriilor precum E. Coli, ofera protectie impotriva gripei, herpesului si virusului HIV si tine organismul departe de racelile obisnuite.