Daca esti vegetarian sau vegan si esti ingrijorat ca nu obtii suficiente proteine din dieta ta de zi cu zi, inseamna ca nu ai integrat alimentele potrivite in alimentatie. Vegetarienii si veganii pot obtine cu usurinta cantitatea potrivita de proteine daca sunt putini mai atenti la tipul de alimente pe care le consuma.
Multi oameni cred in continuare ca pot obtine proteine doar din surse animale, dar daca nu esti gravida sau un culturist olimpic, vei putea avea parte de suficiente proteine consumand doar alimente vegetale.
Iata o lista cu alimente bogate in proteine, perfecte pentru vegetarieni:
Fasole, linte si leguminoase.
Fasolea, lintea si toate leguminoasele sunt o sursa excelenta de proteine vegetale, asa ca poti alege orice doresti din aceasta categorie de alimente. Fasolea neagra, mazarea si nautul sunt toate optiuni grozave si delicioase. Sigur, continutul de proteine variaza usor in functie de tipul alimentului. De exemplu, o cana de fasole contine aproximativ 13 grame de proteine. O cana de linte contine in jur de 18 grame de proteine.
Tofu si alte produse din soia.
Soia este un aliment atat de versatil incat nu te vei plictisi niciodata de el. Tofu si alte produse din soia, cum ar fi laptele de soia, sunt destul de usor de gasit pe piata si pot fi incorporate intr-o multitudine de retete culinare. Pe langa faptul ca sunt foarte nutritive, continand calciu, fier si vitamina B12, aceste produse au o cantitate considerabila de proteine. Asadar, soia este ideala pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana!
Cereale integrale.
Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de proteine. Quinoa este probabil cel mai indicat aliment din aceasta categorie, deoarece contine toti aminoacizii esentiali. Doar o ceasca de quinoa gatita contine 18 grame de proteine si 9 grame de fibre. Recomandate sunt, de asemenea, painea integrala, orezul brun si orzul.
Nuci, seminte si unt de arahide.
Nuciferele, inclusiv arahidele, caju, migdalele si nucile, toate contin proteine, la fel si semintele de susan si semintele de floarea soarelui. Insa pentru ca majoritatea nucilor si semintelor au un continut ridicat de grasimi, nu vei dori sa le faci sursa principala de proteine. Acestea sunt recomandate mai mult ca gustare ocazionala sau ca gustare post-antrenament. De incercat, de asemenea, untul de arahide, de caju sau de nuca de soia. Doua linguri de unt de arahide contin aproximativ 8 grame de proteine.