Istoria vegetarianismului este una lunga si diversa. Unii dintre cei mai renumiti ganditori din lumea noastra au lasat carnea deoparte de dragul compasiunii, claritatii gandirii, sanatatii, longevitatii, spiritualitatii si mediului. In lista celebritatilor care au adoptat o nutritie vegetariana ii gasim pe Albert Einstein, Pitagora, Gandhi, Voltaire, Leonardo da Vinci, Franz Kafka, Lev Tolstoi si pe Paul McCartney.
De ce au ales aceste celebritati si multe alte milioane de oameni din intreaga lume sa devina vegetarieni? Exista multe motive care variaza de dorinta de a fi mai sanatos pana la preocuparea in privinta bunastarii animalelor. In randurile ce urmeaza vom vorbi despre principalele 5 motive pentru care tuturor ne-ar prinde bine aceasta schimbare.
1. Dieta vegetariana reduce riscul de boli cardiace.
Deoarece sunt, in mod natural, mai scazute in grasimi saturate si colesterol si au un aport mai mare de substante nutritive, dietele vegetariane nu numai ca pot preveni dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare, dar sunt benefice, de asemenea, in diminuarea riscurilor la care sunt supusi oamenii care sufera deja de astfel de boli.
2. Dieta vegetariana previne mai multe tipuri de cancer.
Consumul regulat de mese bogate in fructe si legume este asociat cu un risc redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Exista dovezi ca, la nivel global, majoritatea bolnavilor de cancer obisnuiau sa consume in exces alimente pe baza de carne. Carnea rosie si carnea procesata sunt principalele alimente pe care trebuie sa le evitam daca vrei sa ne ferim de aceasta boala nemiloasa.
3. Dieta vegetariana ajuta la pierderea kilogramelor in exces si la mentinerea greutatii la un nivel optim.
In medie, vegetarienii tind sa aiba un indice de masa corporala mai scazut decat consumatorii de carne. Mai mult, studiile au constatat ca nivelurile IMC sunt mai mici la vegetarienii din toate grupele de varsta, atat la femei, cat si la barbati.
Motivul pentru care vegetarienii au un IMC mai mic decat cei care consuma carne este acela ca urmeaza o dieta bogata in alimente pline de fibre, care le ofera o senzatie de satietate pentru mai mult timp, ceea ce ii determina sa manance mai rar.
4. Dieta vegetariana incetineste procesul de imbatranire si ofera ani de viața în plus.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca vegetarienii traiesc cu 6 ani mai mult decat consumatorii de carne. Dietele pe baza de fructe, legume si cereale sunt, in general, bogate in fibre, antioxidanti, fitonutrienti, vitamine si minerale, adica in substante nutritive care intaresc sistemul imunitar si incetinesc procesul de imbatranire. In plus, o dieta vegetariana poate preveni si inversa anumite boli cronice.
5. Refuzand sa consumi carne, protejezi animalele.
Animalele din fermele din ziua de azi nu mai au nicio protectie legala impotriva cruzimii. Multe dintre acestea traiesc in conditii de neinchipuit, sunt maltratate si, in final, sunt ucise cu cruzime. Un stil de viata vegetarian ne poate trezi spiritul de compasiune si ne indruma spre o societate mai blanda, in care sa protejam animalele, nu sa le exploatam.